За първи път празникът се отбелязва през 1909 година в ПловдивНа

...
За първи път празникът се отбелязва през 1909 година в ПловдивНа
Коментари Харесай

Днес е Денят на народните будители

За първи път празникът се отбелязва през 1909 година в Пловдив

На 1 ноември отбелязваме Деня на националните будители. В този ден се отдава респект на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално избавление, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. За първи път празникът се празнува през 1909 година в Пловдив.

Чествания ще има през днешния ден в цялата страна. По традиция пред президентството ще се организира гала по издигане на националния байрак. Държавният глава Румен Радев ще одобри почетния строй на Националната гвардейска част. След това в Гербовата зала на " Дондуков " 2 президентът ще насочи одобрение по случай Деня на националните будители. По-късно той ще се включи в Тържественото заседание на Българска академия на науките по случай празника, предава БНТ. 

Как ще чества Русе:

С тържествен концерт в Русе ще бъде маркирана 100-годишнината от оповестяването на 1 ноември за Ден на националните будители. Началото е от 19:00 часа в Голямата зала на Доходното здание.

Оркестърът и Хорът на Държавна опера – Русе, Хор „ Свети Георги Победоносец “, артисти и инструменталисти от Държавен фолклорен отбор „ Филип Кутев “, както и актьори-рецитатори с творчеството си ще издигнат националното самочувствие на русенци и гостите им довечера от 19:00 часа с концерт, отдаден на Деня на националните будители. За програмата на концерта приказва шефът на операта в Русе Пламен Бейков.

„ Съчетаваме способите на симфоничното звучене със звучене на националния оркестър и националното пеене. В програмата са включени едни новосъздадени творби от Георги Андреев, който е диригент и шеф на отбор „ Филип Кутев “, където в нашия симфоничен оркестър се вписват национални музиканти и това провокира едно необикновено забавно звучене “. 

Публиката ще чуе и химна Народните будители в огромна класическа оркестровка за огромен симфоничен оркестър, каквато до момента не е правена в България. Диригенти са Димитър Косев и Георги Андреев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР